Τι είναι η μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ενέσεις βιταμινών, ενζύμων, ορμονών και φυτικών εκχυλισμάτων για την αναζωογόνηση και σύσφιξη του δέρματος, καθώς και την απομάκρυνση του υπερβολικού λίπους.
Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα (μεσοθεραπεία σώματος) και επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιγήρανση, την σύσφιξη αλλά και την εξάλειψη κυτταρίτιδας.
Η διαδικασία αυτή εισήχθη για πρώτη φορά ως τεχνική από τον Γάλλο γιατρό Μισέλ Πιστόρ το 1952 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση του πόνου, καθώς τα υλικά που αποτελούσαν το περιεχόμενο των ενέσεων στόχευαν στην αναζωογόνηση των φυσικών διεργασιών ανάπλασης του οργανισμού.
Σύγχρονες εφαρμογές της θεραπείας
Παρόλο που είναι μία τόσο παλιά τεχνική, η μεσοθεραπεία σώματος, εφαρμόζεται ακόμα στις μέρες μας με επιτυχία, ωστόσο έκτοτε έχει εξελιχθεί αρκετά και έχει γίνει επιπλέον μελέτη των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται, εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Σήμερα, η μεσοθεραπεία σώματος χρησιμοποιείται για:
Η τεχνική χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες για την παροχή μιας σειράς ενέσεων στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Η ιδέα πίσω από τη μεσοθεραπεία σώματος είναι ότι διορθώνει υποκείμενα προβλήματα όπως η κακή κυκλοφορία και η φλεγμονή που προκαλούν βλάβες στο δέρμα.
Δεν υπάρχει τυποποιημένος συνδυασμός ουσιών που εγχέονται στη μεσοθεραπεία. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικά διαλύματα, όπως:
Πριν τη διαδικασία
Είναι σημαντικό πριν επιλέξετε τη συγκεκριμένη διαδικασία να κάνετε πρώτα μία συνάντηση με τον κλινικό δερματολόγο ο οποίος θα σας αναλάβει και να συζητήσετε τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, τους θεραπευτικούς σας στόχους, καθώς και το ιατρικό σας ιστορικό.
Πιθανά ο γιατρός να σας προτείνει να αποφύγετε ορισμένα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη ή αντιθρομβωτικά όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία. Αυτά τα αναλγητικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και οιδήματος κατά τη μεσοθεραπεία σώματος.
Η διαδικασία
Η μεσοθεραπεία σώματος γίνεται σε περισσότερες από μία συνεδρίας. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, ο κλινικός δερματολόγος θα σας χορηγήσει τοπική αναισθητική κρέμα, στην περιοχή στην οποία θα γίνει η θεραπευτική έκχυση. Στη συνέχεια θα σας κάνει μια σειρά ενέσεων χρησιμοποιώντας μια ειδική κοντή βελόνα. Στην μεσοθεραπεία σώματος, οι βελόνες είναι προσαρτημένες σε ένα μηχανικό πιστόλι ώστε να μπορούν να γίνονται πολλές ενέσεις ταυτόχρονα, επιταχύνοντας τη θεραπεία και τη διάρκεια της κάθε συνεδρίας.
Η ενέσιμη λιπόλυση είναι μια άλλη μη επεμβατική θεραπεία που μοιάζει με τη μεσοθεραπεία. Οι όροι «μεσοθεραπεία» και «ενέσιμη λιπόλυση» χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμα, αν και είναι ελαφρώς διαφορετικοί.
Κατά τη διάρκεια της ενέσιμης λιπόλυσης, ο γιατρός σας εγχέει φωσφατιδυλοχολίνη και δεοξυχολικό στο στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα προκειμένου να επιφέρει την διάλυση του. Στη συνέχεια τα λιποκύτταρα αφαιρούνται σταδιακά με τη διαδικασία της απόπτωσης.
Αντίθετα, κατά την διάρκεια της απλής μεσοθεραπείας σώματος, το περιεχόμενο της έκχυσης είναι ουσιαστικά ένα διάλυμα πλούσιο σε υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη, ένζυμα και αμινοξέα, που βοηθάει τα κύτταρα να ενεργοποιηθούν και να αναγεννηθούν, ξεκινώντας διαδικασίες αυτοεπούλωσης. Έτσι σταδιακά αντιμετωπίζονται οι δερματικές βλάβες στο σώμα και η όψη του γίνεται λεία και απαλή.
Οι ενέσεις στη μεσοθεραπεία σώματος μπορούν να γίνουν σε διαφορετικά βάθη – από 1 έως 4 χιλιοστά μέσα στο δέρμα σας – ανάλογα με την κατάσταση που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει τη βελόνα στο δέρμα σας υπό γωνία, ή να κουνάει τον καρπό του πολύ γρήγορα κατά την ένεση, με στόχο την καλύτερη εξάπλωση του διαλύματος στο δέρμα σας.
Θα χρειαστείτε πιθανώς αρκετές συνεδρίες μεσοθεραπείας για να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιθανά θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία με τον κλινικό δερματολόγο από 3 έως και 15 φορές, ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης. Αρχικά, θα χρειαστεί να κάνετε ενέσεις κάθε 7 έως 10 ημέρες. Εάν το δέρμα σας αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, οι θεραπείες θα γίνονται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες ή μία φορά το μήνα.
Πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία;
Είναι δύσκολο να πούμε αν λειτουργεί η μεσοθεραπεία, επειδή στη θεραπεία χρησιμοποιούνται τόσα διαφορετικά συστατικά και μέθοδοι, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην εξάλειψη κυτταρίτιδας, ή σε καταστάσεις όπου απαιτείται βελτίωση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, η μεσοθεραπεία σώματος φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα ωστόσο ποικίλουν, ανάλογα την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τις προσδοκίες του, αλλά και την ανταπόκριση του οργανισμού του στις θεραπευτικές μεθόδους.
Μετά την διαδικασία – Περίοδος ανάρρωσης
Επειδή η μεσοθεραπεία σώματος είναι μη επεμβατική διαδικασία και δεν απαιτεί γενική αναισθησία, συνήθως δεν χρειάζεται να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας ούτε να διανυκτερεύσετε στην κλινική. Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι μάλιστα, είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες αμέσως μετά τη θεραπεία, ωστόσο άλλοι μπορεί να πάρουν 24ωρη άδεια λόγω προσωρινού οιδήματος και πόνου στα σημεία όπου έγινε η θεραπεία. Και πάλι η ανάρρωση εξαρτάται από τις θεραπευτικές επιλογές και το μέγεθος του προβλήματος που καλείται η μεσοθεραπεία σώματος να αντιμετωπίσει.
Αποθεραπεία και επιπτώσεις
Όπως όλες οι διαδικασίες που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο πρόσωπο και το σώμα μας, έτσι και η μεσοθεραπεία σώματος απαιτεί μία μικρή περίοδο ανάρρωσης κατά την οποία μπορεί να παρατηρήσετε μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις του οργανισμού είναι φυσιολογικές και παρέρχονται σε διάστημα 24 – 48 ωρών.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ
Καινοτόμες Χειρουργικές Υπηρεσίες
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Ρωτήστε τους ειδικούς
Είστε μόνο λίγα βήματα μακριά από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!